Godis

Godissug kan vara ilska!
Egentligen är du förbannad, men i stället för att explodera Egentligen är du förbannad, men i stället för att explodera vräker du i dig godis.

"En felkoppling i hjärnan"

Är du bottenlöst hungrig fast du har ätit? Godissuget är en felkoppling i hjärnan när du vill slippa en jobbig känsla. Känn igen de falska hungerssignalerna och slipp bli tjock.

Egentligen är du förbannad på frun eller chefen. Men i stället går du till köket och tar en macka.

- Suget är en felkoppling i hjärnan som gör att många äter i stället för att känna negativa känslor. Oftast gäller suget salt och söt mat när man egentligen är ledsen, trött, arg eller deprimerad, säger viktexperten Stephan Rössner.

Godis, chips och svulliga mackor är vanliga objekt för suget. Men till skillnad mot riktig hunger går suget över efter en stund.

Bryt suget

Det går att bryta suget. Distrahera dig och gör något annat - ring en vän, gå en promenad eller gör något kul som inte handlar om ätande. Enligt Viktklubbs motivationsexpert Gunilla Burell, uppstår lätt en ond cirkel som leder till övervikt.

- Kroppen lär sig att det känns bra för ögonblicket eftersom maten är ångestdämpande och lugnar. Sedan kommer känslor av skuld, skam och misslyckande som triggar att äta ännu mer.


RSS 2.0